OPLEIDING

meer info over burgerlijk ingenieur werktuigkunde en elektrotechniek

Bachelor


Werktuigkunde en elektrotechniek

De werktuigkunde-elektrotechniek is zonder twijfel het meest diverse ingenieursdomein. Het is de tak waarin inzichten rond beweging, krachten en energie worden toegepast in zeer uiteenlopende elektrische of mechanische systemen. De opleiding werktuigkunde-elektrotechniek gaat in op de ontwikkeling, de productie, het testen en het regelen van werktuigen, machines, voertuigen en complexere systemen zoals centrales, productielijnen en volledige fabrieken.

Als afgestudeerde werktuigkundige, ben je de meest polyvalente ingenieur en met je analytische manier van denken en technische skills zal jij meehelpen de problemen van morgen op te lossen.

In de bachelor opleiding werktuigkunde-elektrotechniek leer je hoe stoomturbines, verbrandingsmotoren en andere thermische machines werken (Technische thermodynamica). In de master zie je ook hoe ze praktisch in elkaar zitten (zuiger- en turbomachines).

Ook leer je hoe elektrische machines werken en aangestuurd worden (Elektrische aandrijftechniek) en hoe het elektriciteitsnet is opgebouwd (Elektrische energienetten).

Daarnaast leer je hoe systemen van eenvoudige toepassingen tot volledige fabrieken gemodelleerd en aangestuurd kunnen worden (Modelleren en regelen van dynamische systemen). In de master wordt deze kennis ook verder in de praktijk omgezet door het bouwen van een eigen robot (Ict en mechatronica).

Master


Werktuigkunde en elektrotechniek

De Master Electromechanical Engineering is een programma van twee jaar met als doel een voorbereiding te zijn voor een technische leiders rol in de industrie. Het programma gaat ook bied gaat diep in op alle aspecten van een werktuigkundig ingenieur en zijn economische en sociale implicaties onderbouwd met sterke wetenschappelijke argumenten. Ook de training in onderzoeksvaardigheden zal later van pas komen bij het ontwikkelen implementeren en analyseren van technische en wetenschappelijke innovaties binnen het bedrijf.

Master keuze

Klik op een van de onderdelen om er meer over te weten

Master keuze
GENERAL MAIN ELECTIVE THESIS MAIN MAIN MAIN MAIN MAIN ELECTIVE ELECTIVE ELECTIVE

GENERAL

Werktuigkunde   Elektrotechniek

 

Dit zijn algemene vakken die alle masters werktuigkunde en elektrotechniek moeten volgen. Dit pakket bestaat uit 6 vakken van 6 studiepunten.

MAIN

Dit zijn vakken die gebonden zijn aan de gekozen afstudeer richting. Hier kan gekozen worden voor Mechanische energietechniek, Mechanische constructie, Regeltechniek en automatisatie, Maritieme techniek of Elektrische energietechniek. Dit is goed voor nog eens 36 studiepunten.

ELECTIVE

Dit zijn 24 studiepunten die vrij in te vullen zijn onafhankelijk van jou gekozen afstudeerrichting. Er zijn 3 paden die hier gevolgd kunnen worden, klik op het pad om te kijken wat deze inhoud.

THESIS

Om te kunnen afstuderen moet ook een Masterproef gevolgd worden. Deze beslaat 24 studiepunten.

MAIN

Mechanische  
energietechniek


In de optie Mechanische energietechniek zie je alles wat nodig is om verscheidene energievormen om te zetten in mechanische energie of omgekeerd. Tot dit domein behoort alles van pompen, motoren en turbines.

MAIN

Mechanische  
constructie


Bij Mechanische constructie wordt dieper ingegaan op het ontwerp en de bouw van machines en onderdelen daarvan. De klassieke fabricagetechnieken worden naast de nieuwste state-of-the art technologieën onderwezen.

MAIN

Regeltechniek 
automatisatie


Bij de master “regeltechniek en automatisering”, wordt vooral verder ingegaan op geregelde elektrische (precisie-) aandrijvingen en de dynamica ven systemen, met mogelijke controlestrategieën.

MAIN

Maritieme  
techniek


In de opleiding maritieme techniek leert men de structuur, bouw en ontwerp van een schip. Hoe gedraagt een schip zich in en op het water.

MAIN

Elektrische  
energietechniek


De Elektrische energietechniek leert je om vermogenselektronica en hoogspanningstoepassingen te kunnen ontwerpen. Het is dankzij deze studenten dat jij jouw auto misschien in de nabije toekomst gewoon aan het stopcontact “voltankt”

ELECTIVE

Pad 1


24 studiepunten opnemen uit lijst van keuzevakken. Hier moet wel rekening worden gehouden met een opgelegde regel. Zo moet er minimum 6 STP uit de lijst van maatschappelijke vakken en minimum 6 STP uit de lijst van keuzeopleidingsonderdelen Werktuigkunde-elektrotechniek/Faculteit gekozen worden.

ELECTIVE

Pad 2


Ook kan gekozen worden voor een minor van 24 studiepunten. Hier bestaat de minor Bedrijfskunde, Milieu en duurzame ontwikkeling, Biosystemen of Automotive production Engineering. Bij iedere minor hangt een aparte lijst met keuzeopleidingsonderdelen vast, hieruit moeten dan volgens bepaalde regels 24 STP gekozen worden.

ELECTIVE

Pad 3


Daarnaast kan ook gekozen worden voor een minor van 18 studiepunten. Hier bestaat de minor Bedrijfskunde, Milieu en duurzame ontwikkeling, Biostysemen, Computerwetenschappen, Elektronica en ICT, Materiaalkunde,
Chemische technologie, Materiaalfysica, Regeltechniek en automatisering en Fotonica. Bij iedere minor hangt een apparte lijst met keuzeopleidingsonderdelen vast, hieruit moeten dan volgens bepaalde
regels 18 STP gekozen worden. Daarnaast moet ook verplicht het vak Veiligheid van elektrische en mechanische installaties van 3 STP gevolgd worden en is er nog 3 studiepunten aan keuzemogelijkheden over.