Niet-lineaire systemen

Niet-Lineaire Systemen


Een mooie aanvulling op het vak – you guessed it – Lineaire Systemen. Hoewel de twee maar 3 letters van elkaar verschillen, is de manier van omgaan met niet-lineaire systemen volledig anders dan die van lineaire systemen. Je zal af en toe nog eens een jacobiaan moeten berekenen om een lineaire stabiliteitsanalyse te doen, maar voor de rest is het gedaan met matrices. Nu is het vooral mooie figuren tekenen en de nodige conclusies trekken. Het vak is – tegen intu├»tie in – aangenamer en makkelijker dan Lineaire Systemen. Je leert er ook echt veel van bij dat van toepassing kan zijn op real-life problemen.

De cursus is een boek geschreven door Steven Strogatz (een redelijk bekende Amerikaanse wiskundige) en leest zeer vlot. Alles staat er duidelijk in uitgelegd en de prof covert ook alleen maar stukken die uit het boek komen. Je hoeft dus niet per se naar de les te gaan, maar de lessen zijn zeker wel een meerwaarde. Hetzelfde geldt voor de oefenlessen: ze zijn zeer goed gegeven, maar de oplossingen worden op het einde van het jaar online gezet dus je hoeft niet per se aanwezig te zijn.

Het examen bestaat enkel uit oefeningen en is open boek. De oefeningen zijn volledig parallel aan de oefeningen die je in de les hebt gemaakt (misschien een klein beetje moeilijker) maar je hebt wel een lichte tijdsdruk.

Bestanden